Hercles
in vertrouwen een goed gesprek

Vertrouwenspersoon

Vanuit de gedachte dat iedereen recht heeft op een veilige werkplek, is het van belang om een luisterend oor te kunnen bieden en de eerste opvang te kunnen zijn voor iemand die in een lastige situatie is beland. Een vertrouwenspersoon kan hierin een belangrijke rol vervullen. 

Op kantoor, op school, in de zorg, in de hulpverlening, bij vrijwilligerswerk en in de sport: overal waar mensen samen zijn, kunnen ongewenste omgangsvormen voorkomen en is er een kans op integriteitsschendingen.
U kunt mij benaderen als extern LVV-registervertrouwenspersoon voor uw medewerkers op het moment dat u (nog) geen interne vertrouwenspersoon hebt aangesteld. Ook is het mogelijk om mij te benaderen als u naast de interne vertrouwenspersoon ook een externe vertrouwenspersoon aan uw medewerkers wilt aanbieden.
Mijn ervaring ligt binnen de overheidsorganisatie, waar ik ruim 10 jaar werkzaam ben als intern vertrouwenspersoon.

Op grond van de Arbo-wet is elke onderneming met meer dan 10 medewerkers verplicht om de medewerkers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Een onderneming moet daarom beleid hebben én daadwerkelijk uitvoeren om werknemers tegen PSA te beschermen. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan hierin een belangrijk onderdeel zijn. 
Een vertrouwenspersoon kan intern zijn door een of meerdere medewerkers hiertoe op te leiden. Een andere mogelijkheid is om een externe vertrouwenpersoon aan te stellen. Ik bespreek graag met u de mogelijkheden.

Het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon heeft als voordeel dat de vertrouwenspersoon de betreffende onderneming niet kent, de betrokkenen niet kent en ook geen kennis heeft van de omstandigheden. De externe vertrouwenspersoon kan in deze situatie zorgen voor de eerste opvang van de betrokken medewerker en een luisterend oor zijn. Dit is een belangrijk onderdeel van het werk van een vertrouwenspersoon. Uit ervaring weet ik dat het heel belangrijk is voor medewerkers om bij iemand het verhaal te kunnen doen, uiting te kunnen geven aan de ervaren emoties en gevoelens. Vaak is één gesprek voldoende voor medewerkers.
In de gesprekken kijken wij samen naar de mogelijkheden die er zijn om uit deze situatie te komen, waarbij de regie bij de melder ligt en altijd zal liggen.
In sommige gevallen vindt een tweede gesprek plaats op verzoek van de medewerker. Ook dit behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. 

Vertrouwenspersoon bij mediation
Het komt in de mediationpraktijk voor dat ik één van de partijen ondersteun als vertrouwenspersoon. Op het moment dat deze situatie zich aandient, vraag ik aan de andere partij of zij hiermee in kunnen stemmen. De andere partij kan ook een vertrouwenspersoon, adviseur of collega betrekken in het mediationgesprek. Beide partijen geven voorafgaand toestemming voor een gesprek waarin derden betrokken worden. Voor mij geldt dan dat ik ook gehouden ben aan de vertrouwelijkheid van de mediationgesprekken. De mediator is de procesbegeleider, ik vervul dan de rol van vertrouwenspersoon en ben op de achtergrond aanwezig. Ik ben niet daadwerkelijk betrokken bij de mediationgesprekken. Ik bereid de betrokkene voor om op een zorgvuldige manier het gesprek of in sommige gevallen zelfs de confrontatie aan te kunnen gaan tijdens de mediation. Op die manier wordt de communicatie constructiever en voelt de betrokkene zich sterker en minder kwetsbaar.

Ik bespreek graag de mogelijkheid van de functie van een vertrouwenspersoon bij mediation met u. U kunt hiervoor vrijblijvend contact met mij opnemen.